قهوه فوری محصول غذایی بسیار پرمصرفی است که به دلیل راحتی در مصرف و غیر وابسته بودن به برخی از اصلیترین وسایل و الزامات دم کردن قهوه، نظر خیلی از طرفداران نوشیدنی قهوه را به خود جلب کرده است. بر همین اساس خیلی از تولیدکنندگان مطرح قهوه این محصول غذایی را تولید میکنند و با هدف جلب رضایت بیشتر مصرفکنندگان در ترکیب و روشهای آمادهسازی آن دست به ابداعات مختلفی میزنند. در این میان مسئلهای که میتواند علاقهمندان به نوشیدنی بر پایه دانه قهوه از نوع قهوه فوری را بهتر راهنمایی کند، آشنایی با تفاوتهای این نوع قهوه با خیلی از روشهای تهیه نوشیدنی قهوه با استفاده از دانههای آسیاب شده قهوه است که هم باعث شناخت این نوع نوشیدنی میشود، هم بر روی تفاوت قهوه فوری با قهوه دم کرده تأکید میکند.
قهوه فوری چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
قابلتوجهترین موردی که میتواند ماهیت قهوه فوری را تعریف کند، اشاره به آماده به مصرف بودن این نوع نوشیدنی است، درواقع قهوه فوری از قهوه دم کردهای تهیه میشود که طی فرآیندهای ویژه تولیدی خشک شده و به صورت پودر یا تکههای بزرگتر و انسجام یافته پودر قهوه دم کرده آماده مصرف شده است. بیشتر دوستداران نوشیدنی قهوه با پیشنیازِ دم کردن دانههای آسیاب شده قهوه برای تهیه نوشیدنی آن آشنا هستند که این فرآیند دم کردن الزامات و ترتیبات خاص مانند آسیاب قهوه، قهوه ساز و… را طلب میکند، حال آنکه قهوه فوری برای آماده مصرف شدن تنها به اختلاط با آب و حل شدن نیاز دارد و با توجه به این ویژگی در دسته محصولات فرآوری شده و آماده مصرف طبقهبندی میشود.
در بسیاری از نقاط دنیا میزان مصرف قهوه فوری تقریباً برابر با میزان مصرف و استفاده از دانههای قهوه برای تهیه نوشیدنی قهوه است که دلایل این گسترگی مصرف با توجه به ویژگیهای حفظ خواص دانههای قهوه، سهولت در مصرف و در دسترس قرار داشتن انواع مختلف و جذاب آن، قابل فهم است.
روشهای تهیه قهوه فوری
تهیه قهوه فوری معمولاً سریعتر و ارزانتر از دم کردن قهوه است و این امکانات وابستگی زیادی به روش تولید این فرآورده غذایی دارد. در زمینه تولید قهوه فوری خیلی از تولیدکنندگان مطرح مانند نستله، علی کافه، تورابیکا، جاکوبز، گوددی و… فعال هستند که هر کدام محصولات خود را از طریق روشهای مختلفی تولید میکنند. مهمترین روشهای تهیه قهوه فوری، روش خشک با اسپری (اسپری قهوه دم کرده در هوای گرم با هدف خشک کردن سریع آن) و روش خشک و انجماد است که معمولاً از روش خشک و انجماد به عنوان روش تهیه انواع قهوه فوری با کیفیتتر (با ویژگی اصلی دانهها یا کریستالهای درشتتر قهوه دم کرده و خشک شده) یاد میشود.
انواع قهوه فوری
برای شناخت انواع قهوه فوری، معیارهای مختلفی مانند روش تهیه، برند تولیدکننده، نوع دانه قهوه مورد استفاده و… وجود دارد، اما کاربردیترین معیار را شاید بتوان تفکیک انواع قهوه بر اساس افزودنی در نظر گرفت.
بسیاری از تولیدکنندگان قهوه فوری این محصول پرطرفدار را همراه با افزودنیهای مختلفی مانند شکر، طعمدهندهها، شیر غیر لبنی و… یا به صورت خالص ارائه میدهند. برای مثال علاقهمندان به طعم اصلی قهوه که تلخ و تا حدودی ترش (خصوصاً در نوشیدنیهای تهیه شده از دانههای قهوه ربوستا) است، خرید قهوه فوری علی کافه را ترجیح میدهند. در کنار این نوع قهوه فوری که میتوان از آن با نام قهوه فوری تلخ یا کلاسیک یاد کرد، انواع پرطرفدار دیگری توسط تولیدکنندگان این محصول با نام عمومی کافی میکس در دسترس قرار دارد که معمولاً همراه با پودر شکر و شیر غیر لبنی (مانند کافی میکس گوددی) بستهبندی میشود و سلیقههای عمومی را راضی میکند.
قیمت قهوه فوری
قهوه فوری از نظر قیمت تفاوتهای قابل توجهی با دانههای قهوه دارد، به این معنا که تهیه یک فنجان نوشیدنی قهوه با استفاده از قهوه فوری، معمولاً ارزانتر از تهیه آن با استفاده از دانههای قهوه تمام میشود. البته این معیار کلی در مورد انواع و برندهای مختلف قهوه فوری صدق نمیکند و ممکن است با توجه به مواردی مانند افزودنیها، نوع دانه قهوه به کار رفته در قهوه فوری، بستهبندی و… دستخوش تغییر شود. برای درک بهتر این موضع میتوان قیمت تورابیکا را بهعنوان یک برند شناخته شده تولیدکننده انواع قهوه فوری که محصولات خود را همراه با افزودنیهای ویژهتر ارائه میدهد، با قیمت یک بسته قهوه معمولی مقایسه کنید.
آیا قهوه فوری از نظر خواص با دم کرده دانه قهوه تفاوت دارد؟
از ویژگیهای مهم قهوه فوری، حفظ خواص دانههای قهوه است، بنابراین قهوه فوری که به نوعی عصاره دم کرده قهوه محسوب میشود، از نظر خواص هیچگونه تفاوتی با نوشیدنی تهیه شده با استفاده از دانههای آسیاب شده قهوه ندارد و از محصولات ذیل این عنوان میتوان خواص آنتیاکسیدانی، انرژی بخشی ناشی از مقادیر کافئین و تمامی ویژگیها و خواص مرتبط با دانه قهوه را انتظار داشت.